Post traumatisk stress disorder

Hvorfor får man PTSD?

PTSD er en stressreaktion på en svær psykisk belastning. Når en person oplever livstruende, stærkt belastende og skræmmende oplevelser, opstår PTSD som en reaktion på dette. Det er meget individuelt, hvordan PTSD udvikler sig hos forskellige personer. Nogle har symptomer i nogle dage eller uger efter en meget psykisk belastende oplevelse, mens oplevelsen for andre kan sætte sig fast i meget længere tid, så de udvikler den psykiske lidelse PTSD. Nogle oplever også, at symptomerne på PTSD først udløses langt senere efter den psykiske belastning. Det er altså meget forskelligt, hvordan PTSD udvikler sig hos forskellige personer, men fælles for personerne er, at de netop har oplevet en enormt psykisk belastende oplevelse.

Hvordan mærker man PTSD?

Ofte vil personer mærke PTSD ved at opleve en given situation, der får frygten fra den første oplevelse til at vende tilbage igen. Det kan sagtens ske i vågen tilstand, men er også meget udbredt i form af mareridt, der forstyrrer ens søvn. Ofte er det bestemte steder, lyde, situationer eller lignende, der udløser en persons PTSD. Når PTSD udløses er det meget almindeligt at få tilbagevendende flashbacks, sådan at personen genoplever den traumatiske begivenhed.

Hvordan behandler man PTSD?

Det vigtigste step i behandlingen af PTSD er selve diagnosticeringen. Mange tror fejlagtigt, at de lider af angst, depression eller noget tredje, når det, de i virkeligheden oplever, er PTSD. En af behandlingsformerne er brug af antidepressiv medicin, der blandt andet kan vise sig effektiv i forhold til at afhjælpe på søvnproblemer. Men udover at gå den medicinske vej, så er psykologhjælp i form af terapi bestemt værd at anbefale. En af metoderne er eksponeringsterapi, hvor man under trygge forhold kan hjælpe patienten ved at gennemgå traumet sammen og dermed stille og roligt mindske angsten. En anden terapiform er kognitiv terapi, hvor patienten ved at forholde sig til sygdommen og bearbejde den, kan vænne sig af med den skyldfølelse og selvbebrejdelse, som mange PTSD-ramte føler.

Ved at læse dette har du allerede taget det første skridt - lad mig, som psykolog, hjælpe dig med at tage det næste! Kontakt mig her