Identitetsforvirring

Hvordan oplever man identitetsforvirring?

Det kan være svært at definere præcist, hvornår en person lider af identitetsforvirring i sådan en grad, at det kræver behandling. Det er helt naturligt at gennemgå perioder i sit liv, hvor du er i tvivl om, hvem du præcis er, og hvem du præcis skal være. Disse forvirringer opstår oftest, når en person oplever en overgangsperiode, f.eks. fra barn til voksen, når man bliver forældre, når du går på pension o.l.

 

Hvad er symptomerne på identitetsforvirring?

Et af symptomerne på identitetsforvirring er bl.a., at man oplever, at man er i usikkerhed om, hvem man egentlig er. Som følge af dette kan man ofte opleve en form for derealisering, hvor dele af en selv eller omverdenen føles fremmed. Et andet symptom er, at man oplever fuldkommen tab af egen identitet – du kan altså slet ikke føle dig hjemme i din egen krop og i dit eget liv, og føler dig som en komplet fremmed. Et tredje symptom, som folk kan opleve, er en tilbagekommende forvirring over ens seksuelle identitet. Symptomerne opleves i forskellig grad, og det er vigtigt at forvirringen kun er midlertidig. Nogle har derfor brug for hjælp i denne proces, sådan at de kan finde en mere tryg og sikker identitetsfølelse.

 

Hvordan behandles identitetsforvirring?

Modsat af hvad mange tænker, så handler behandlingen af identitetsforvirring ikke altid om, at personen skal nå frem til sin ”rigtige” identitet. Det betyder dog ikke, at nogle folk ikke oplever, at de finder én identitet, som de kan føle sig trygge ved og kalder sin rigtige identitet efter behandling. Men for mange andre kan behandlingen blot gå ud på, at man bliver okay med, at man ikke har 100% styr på, hvad ens rolle er. Ved at erkende, at det kan tage lang tid at vænne sig til store livsændringer og at finde ud af, hvem man er, kan ens identitetskrise diminueres. Resultatet af behandlingen af identitetsforvirring er altså forskelligt fra person til person, men det vigtige er, at man bliver hjulpet videre i processen, sådan at man ikke føler sig fremmed med sig selv, som man tidligere gjorde.